
FALL PREVENTER DEVICES (FPDs)

SHOULD YOUR LIFEBOATS BE EQUIPPED WITH FALL PREVENTER DEVICES (FPDs) IN 
ACCORDANCE WITH MSC.1 / CIRC. 1327 AND MSC.1 / CIRC. 1392 DATED 27TH MAY 2011?

According to the NEW Guidelines for evacuation and replacement of lifeboat release and retrieval systems
(MSC.1/Circ.1392) Annex, page 1 Paragraph 6, 

On each ship, fall preventer devices in accordance with the Guidelines for the fitting and use of fall 
preventer devices (FPDs) (MSC.1/Circ.1327) should be employed for each existing lifeboat release and 
retrieval system until the system is:

.1 found compliant with the LSA Code; or

.2 modified and found compliant with the LSA Code; or

.3 found compliant with paragraphs 4.4.7.6.4 to 4.4.7.6.6 of the LSA Code and paragraphs 16 and 17 
(overhaul examination) of these Guidelines; or

.4 modified and found compliant with paragraphs 4.4.7.6.4 to 4.4.7.6.6 of the LSA Code and 
paragraphs 16 and 17 (overhaul examination) of these Guidelines; or

.5 replaced by a new lifeboat release and retrieval system.

Poseidon offers a fully certified FPD, always at the most competitive price

For full product information and to receive a quotation, please forward your request to 
info@poseidonms.com


